Alergia a zelené potraviny – jačmeň chlorella

Obsah článku

alergia jačmeň chlorella green ways obrazok 1

Autor: Ján Wlachovský

Alergia a zelené potraviny – jačmeň chlorella

Predstav si, že je jar a namiesto radosti z rozkvitnutej prírody zažívaš iba upchatý nos, slziace oči a neustále kýchanie. Alebo si matka, ktorej dieťa sa v noci škrabe do krvi, pretože atopický ekzém mu nedá spať. Možno hľadáš, ako sa zbaviť alergie prirodzene, pretože antihistaminiká, spreje a kortikoidy síce nakrátko pomôžu, ale ich vedľajšie účinky ti robia starosti.

Je ti tento scenár blízky a už máš toho dosť? Nižšie uvidíš príbehy ľudí, ktorí začali pravidelne jesť kvalitný jačmeň a chlorellu. Nerobili tak ale s cieľom vyliečiť si alergiu. Časom ale zostali príjemne prekvapení, keď si uvedomili, že prejavy su miernejšie, alebo zmizli úplne. Za tých 20 rokov, čo pracujem so zelenými potravinami je takýchto prípadov hodne a ako uvidíš, potvrdzuje to aj veda.

Prečo sa výskyt alergií zvyšuje a aký je to problém v dnešnej dobe?

Alergia sa stali jedným z najčastejších chronických ochorení v Európe. Podľa dostupných údajov experti odhadujú, že do roku 2026 bude s alergiou zápasiť až polovica európskej populácie. Na Slovensku už dnes trpia alergickou nádchou približne traja z desiatich ľudí a astmu má jeden z desiatich.

Tieto čísla ďalej stúpajú, a to je znepokojujúci trend. Bežná medicína často rieši len symptómy, nie skutočnú príčinu alergií. Antihistaminiká, spreje do nosa či kortikosteroidy potláčajú prejavy alergie, ale nevyriešia podstatu problému.

Aký je mechanizmus vzniku alergií a prečo telo reaguje alergicky?

„Alergia je prehnaná reakcia tela na vonkajší impulz. Keď prídeš domov unavená z práce… doma bordel, partner, ktorý nič nerobí, deti neposlúchajú… No tiež by si bola podráždená. Tak isto to má aj tvoje telo, keď je v ňom bordel a málo živín, podráždene reaguje aj na jemné impulzy.“

Táto jednoduchá, ale výstižná metafora vystihuje podstatu alergie. Ide o situáciu, keď imunitný systém neprimerane reaguje na látky, ktoré sú pre telo neškodné – peľ, potraviny, prach, zvieracia srsť.

Dôvodov, prečo telo reaguje prehnane, je viacero:

  • Narušená črevná mikroflóra
  • Vysoká miera toxínov v tele
  • Chronické zápaly
  • Oslabený imunitný systém
  • Nedostatok živín

 

alergia jačmeň chlorella green ways obrazok2

Podľa moderných poznatkov, ktoré potvrdzujú aj vedecké štúdie, sa za nárastom alergií skrývajú aj paradoxne vysoké hygienické štandardy. V detskej populácii došlo v posledných desaťročiach k nárastu alergií na 31%, pričom astmu má 10% detí vo vyspelej západnej spoločnosti.

Chlorella a jačmeň: Ako môžu zelené potraviny pomôcť pri alergiách?

Medzi prírodné riešenia, ktoré môžu výrazne pomôcť pri zvládaní alergií, patria zelené potraviny – chlorella a mladý jačmeň. Ich účinok spočíva v komplexnej podpore tela a posilnení imunitného systému, čo vedie k postupnému zmierneniu alergických reakcií.

Ako to vystihla MDDr. Iva Dvořáková, odborná konzultantka v oblasti zelených potravín:

„Kvalitné zelené potraviny sú prostriedkom komplexnej podpory tela a veľmi často pomáhajú práve pri alergických reakciách. V praxi to obvykle znamená, že ‚naše‘ reakcie na alergény postupne slabnú a u mnohých ľudí alergie celkom ustúpia.“

Vedecké dôkazy účinkov chlorelly na alergické stavy

Vedci z Kórejského výskumného potravinárskeho inštitútu zistili zaujímavý účinok chlorelly na alergie. V ich štúdii publikovanej v roku 2013 dokázali, že táto mikroriasa dokáže blokovať uvoľňovanie histamínu – látky, ktorá spôsobuje typické alergické príznaky ako kýchanie či svrbenie. „Výsledky našej štúdie jasne demonštrujú, že extrakt z Chlorelly pôsobí ako protialergická výživová látka,“ uvádzajú výskumníci (Bae et al., 2013).

Najnovšie výskumy naznačujú, že chlorella by mohla pomáhať aj pri astme. Japonskí vedci v štúdii z roku 2019 zistili, že „extrakt z Chlorelly môže čiastočne zabrániť hyperreaktivite dýchacích ciest a remodelácii dýchacích ciest“ (Kuwahara et al., 2019) u myší s experimentálne vyvolanou astmou. Jednoduchšie povedané, chlorella pomáhala zmierňovať zápal a zlepšovať funkciu dýchacích ciest.

Výskum publikovaný v časopise International Journal of Molecular Sciences preukázal, že Chlorella vulgaris účinne zmierňuje príznaky atopickej dermatitídy. Vedci zistili, že „suplementácia chlorellou výrazne znížila počet eozinofilov a žírnych buniek v kožných léziách“ (Kang et al., 2015). Tieto bunky zohrávajú kľúčovú úlohu pri alergických reakciách a zápale kože.

Ako pomáha chlorella pri alergii?

Podľa týchto štúdií chlorella pomáha telu ukľudniť prehnané reakcie imunitného systému a znižuje uvoľňovanie látok, ktoré spôsobujú alergické príznaky. Výskum tiež preukázal, že chlorella znižuje:

  • Hrúbku pokožky postihnutej zápalom

  • Infiltráciu eozinofilov a žírnych buniek do kože

    Výskum ukazuje, že chlorella znižuje množstvo zápalových buniek (tzv. eozinofilov a žírnych buniek), ktoré prenikajú do kože pri alergii. Tieto bunky normálne spôsobujú typické alergické príznaky ako začervenanie, opuch a svrbenie kože. Chlorella teda pomáha zmierňovať alergické reakcie tým, že bráni týmto bunkám dostať sa do kože a vyvolávať tam neželané prejavy alergie.“

  • Hladinu zápalových cytokínov v sére

    Cytokíny sú signálne molekuly, ktoré imunitný systém používa na komunikáciu. Pri alergii sa v krvi zvyšuje hladina zápalových cytokínov, ktoré signalizujú a podporujú alergickú reakciu. Chlorella pomáha znižovať množstvo týchto zápalových látok v krvi, čím obmedzuje alergické prejavy.

  • Stratu vody cez pokožku, čím zlepšuje hydratáciu

  • Hyperreaktivitu dýchacích ciest

    Zmierňuje prehnanú reakciu dýchacích ciest

Ako zelený jačmeň pomáha pri alergii?

Mladý jačmeň má silné protizápalové účinky, ktoré pomáhajú znižovať intenzitu alergických reakcií. Alkalizuje organizmus a pomáha telu vyrovnávať sa s nadmernou kyslou záťažou, ktorá môže prispievať k zápalom.

Ako používať chlorellu a jačmeň pri kožných prejavoch alergií?

Ak máš alergiu spojenú aj s kožnými prejavmi – vyrážkami alebo ekzémami – odporúčam používať zelený jačmeň tiež zvonka. Stačí jačmeň zmiešať s vodou, prípadne s olejom, krémom či bambuckým maslom a vytvoriť zelenú kašičku, ktorou si môžeš boľavé miesta potierať.

Je fajn si to vyskúšať najskôr na malom mieste, počkať ako bude koža reagovať a následne pokračuješ ďalej.

chlorella účinky benefity green ways zdravi

Podobne môžeš na liečbu vonkajších prejavov alergie použiť chlorellu, ktorá má vďaka chlorofylu, ktorý je výbornou dezinfekčnou a protizápalovou látkou, silné hojivé účinky. Chlorelu ľahko rozdrvíš v mažiari a vzniknutý prášok je možné, podobne ako jačmeň, miešať s vodou alebo mastným základom.

Pri aplikácii na otvorené rany jačmeň spočiatku štípe, v takom prípade je príjemnejšie použiť chlorelu. Roztok vlažného jačmeňa je vhodný na výplachy zdurenej sliznice nosa – môžeš použiť kvapkadlo, rozprašovač alebo nosovú kanvičku.

Príbehy ľudí s alergiami: Skutočné skúsenosti s účinkami chlorelly a jačmeňa

Miroslava z mesta Šurany opisuje svoju skúsenosť so zelenými potravinami a zdravím svojej dcéry:

„Začiatok príbehu so zelenými potravinami u mňa naštartovalo až zúfalstvo zo zlého zdravotného stavu mojej vtedy päťročnej dcérky Rebeccy. Už ako štvormesačná dostala prvé antibiotiká pri zápale pľúc. Neskôr sa pridružili rôzne alergie (na peľ, trávy, roztoče atď.), časté bronchitídy, angíny, začínajúca astma, kožné problémy…“

Po necelom polroku užívania zelených potravín sa stav jej dcéry radikálne zlepšil. Z chorého dievčatka vyrástla po 3,5 roku zdravá mladá slečna.

Podobnú skúsenosť zdieľa aj Barbora z Brna, ktorá bojovala s cystickou fibrózou a pridruženými problémami vrátane alergií:

„Dnes jem a pijem zelené potraviny už deviaty rok. Moja bežná denná dávka je 80 chlorell a tri plné polievkové lyžice jačmeňa. Zbavila som sa alergie, osteopénie, žlčníkových kolík i liekov, ktoré som v súvislosti s nimi musela užívať.“

alergia skúsenosť jačmeň chlorella green ways 3

alergia skúsenosť jačmeň chlorella green ways 4

A čo Ivetka, ktorá trpela sennou nádchou? Jej skúsenosti s mladým jačmeňom sú rovnako povzbudivé:

„Veď ja už ani sennú nádchu nemám, mne sa to všetko stratilo, takže ja svoju jar prežívam absolútne bez problémov. Chodím po lúkach aj v lete aj na jar, do prírody chodím a vôbec nemám tie sprievodné znaky, keď všetko lieta, všetky peľe sú vo vzduchu. Takže paráda.“

 

 

 

alergia skúsenosť jačmeň chlorella green ways 2 alergia skúsenosť jačmeň chlorella green ways 1

Ako správne užívať chlorellu a jačmeň pri alergiách?

Dávkovanie a očakávania

Dôležité je uvedomiť si, že zelené potraviny nie sú zázračný liek s okamžitým účinkom. Fungujú postupne, podporujú telo v procese hojenia a obnovenia rovnováhy.

Pri alergiách je potrebné postupovať pozvoľne:

  • Začať s nižšími dávkami a postupne ich zvyšovať
  • Počítať s možnou očistnou reakciou, keď sa telo začne zbavovať nahromadených toxínov
  • Byť trpezlivý – u niektorých ľudí nastáva zlepšenie veľmi rýchlo, u iných to môže trvať mesiace

„Prvý rok možno môžete odložiť spreje, druhý rok možno budete užívať lieky na alergiu len počas peľovej sezóny, alebo vôbec. Je možné, že to stihnete všetko behom jedného roka, môže to však trvať aj dlhšie.

Najčastejšie otázky o chlorelle a jačmeni pri téme alergia

V každom prípade platí – raď sa so svojím poradcom!

Je chlorella a jačmeň vhodný aj pre deti s alergiami?

Áno, kvalitné zelené potraviny môžu konzumovať aj deti. Zo skúseností vieme, že mnohé deti mali výborné výsledky.

Môžem užívať jačmeň, ak mám alergiu na trávy?

Pri alergii na trávy je lepšie začať s chlorellou a až po 1-2 mesiacoch vyskúšať v malom množstve jačmeň. Kvalitné zelené potraviny však zvyčajne nespôsobujú alergickú reakciu ani u ľudí s polyvalentnými alergiami.

Za aký čas uvidím výsledky pri užívaní chlorelly a jačmeňa na alergiu?

To je individuálne. Niektorí ľudia pociťujú zlepšenie už po niekoľkých týždňoch, iní až po mesiacoch pravidelného užívania. Každá ďalšia sezóna so zelenými potravinami však býva príjemnejšia ako tá predchádzajúca.

Môžem zelené potraviny kombinovať s liekmi na alergiu?

Áno, zelené potraviny môžeš užívať súbežne s bežnými liekmi na alergiu. Postupne, ako sa bude stav zlepšovať, môžeš po konzultácii s lekárom zvážiť postupné znižovanie dávok liekov. Daj si pozor na 1 hodinový rozostup medzi zelenými potravinami a liekmi.

Záver: Prirodzená cesta k životu bez alergií s chlorellou a jačmeňom

Alergia nemusí byť doživotným rozsudkom. Ako naznačujú vedecké štúdie aj reálne skúsenosti ľudí, zelené potraviny – kvalitný chlorella a mladý jačmeň – môžu významne pomôcť pri zvládaní alergických reakcií tým, že riešia príčinu, nie len príznaky.

„Keď sa uprace a dodajú sa živiny, ktoré telo potrebuje, potom prestáva reagovať podráždene – alergicky.“

Účinok zelených potravín pri alergiách nie je len o potlačení príznakov. Je to o navrátení prirodzenej rovnováhy telu, podpore imunitného systému a znížení chronických zápalov – a práve to je cesta k dlhodobému zlepšeniu kvality života.

Všetko, čo píšem platí pre čisté a kvalitné zelené potraviny. Pretože rozdiely v kvalite sú naozaj obrovské. Tie, s ktorými pracujeme 20 rokov a vieme že fungujú nájdeš na www.zdravi.sk.

Nemenej dôležité je mať svojho osobného poradcu ku zeleným potravinám, ktorý ťa všetkým prevedie a pomôže ti, aby ti zafungovali čo najlepšie. So všetkým ti osobne pomôžeme.

Poznámka: Pri vážnych alergických stavoch vždy konzultuj zmeny v liečbe so svojím lekárom. Zelené potraviny sú výborným doplnkom, ale v akútnych stavoch nenahrádzajú urgentnú liečbu.

Zdroje:

  1. Bae, M-J., Shin, H. S., Chai, O. H., Han, J-G., & Shon, D-H. (2013). Inhibitory effect of unicellular green algae (Chlorella vulgaris) water extract on allergic immune response. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(13), 3133-3136. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23426977/
  2. Kuwahara, N., Yamaguchi, M., Tanaka, A., et al. (2019). Inhibitory Effects of Chlorella Extract on Airway Hyperresponsiveness and Airway Remodeling in a Murine Model of Asthma. Showa University Journal of Medical Sciences, 31(1), 1-12. https://www.jstage.jst.go.jp/article/sujms/31/1/31_1/_pdf/-char/en
  3. Kang, H., Lee, C.H., Kim, J.R., Kwon, J.Y., Seo, S.G., Han, J.G., Kim, B.G., Kim, J.-E., & Lee, K.W. (2015). Chlorella vulgaris Attenuates Dermatophagoides Farinae-Induced Atopic Dermatitis-Like Symptoms in NC/Nga Mice. International Journal of Molecular Sciences, 16(9), 21021-21034. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404252/