1. Jačmeň je enzymaticky aktívny
Enzýmy si predstav ako robotníkov v našom tele. Bez nich neprebehne ani jedna chemická reakcia. Všetky minerály, vitamíny, stopové prvky by bez nich ostali ako materiál na opustenej stavbe. Musia prísť robotníci, chopiť sa nástrojov a stavba začne žiť. Alebo naopak, robotníci odídu a stavba končí.
Enzýmy sú tým zázrakom v semenách rastlín, ktorý im na jar pošepká: je čas sa zobudiť a rásť. Enzýmy sú úzko spojené so všetkými činnosťami nielen každej molekuly ľudského tela, ale všetkých foriem života. Sú to životodárne, účinné látky.
Nikto nevie, koľko druhov enzýmov máme v našom tele. A presne tak ani v jačmeni. Ale vieme že v jačmeni sú aj antoxidačné, aj tráviace enzýmy. Sú tam dokonca celé komplexy enzýmov, podobné tým, ktoré si vyrába naše telo.
Človek sa rodí s kontom, na ktorom má konečný počet enzýmov. Schopnosť tela vyrábať enzýmy je obmedzená. Naše telá neboli dizajnované na dnešný životný štýl. A ten má vysokú spotrebu enzýmov. Či sa napijeme chlórovanej vody, či máme okolo seba wifiny z celého paneláku, alebo sa pekne zhlboka nadýchneme čerstvých exhalátov, dáme si nejaké mŕtve jedlo… telo sa s tým potrebuje vyrovnať a to nejde bez enzýmov. Enzymatický účet ťa do debetu nepustí. Neexistuje lepší zdroj antioxidačných a tráviacich enzýmov ako zelené potraviny.
2. Jačmeň je antioxidačne aktívny
Zelené potraviny sú bohatým zdrojom antioxidantov. Tie ničia voľné radikály , taktiež spomaľujú starnutie buniek a chránia proti UV žiareniu.
Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré sú, pri nadmernej koncentrácii, zodpovedné za poškodzovanie buniek, vrátane poškodenia DNA .
Medzi najčastejšie príčiny premnoženia voľných radikálov patria:
- fajčenie,
- pitie alkoholu,
- znečistený vzduch,
- bakteriálne infekcie,
- vírusy,
- vysoký krvný cukor,
- nedostatok živín v potrave,
- nadmerné opaľovanie sa.
3. Jačmeň má vysoký obsah chlorofylu
Ak o kvalite benínu vypovedá výška oktanového čísla, tak o kvalite zelenej stravy vypovedá množstvo chlorofylového pigmentu.
Chlorofyl je jedna z najhojivejších látok na Zemi. Používa sa na hojenie rán, popálenín, bráni zápalom, infekciám. Má podobnú chemickú štruktúru ako hemoglobín, zlepšuje krvný obraz.
Chlorofyl je kondenzátor slnečnej energie. Je to v podstate koncentrované slnečné svetlo a jeho energia.
Vďaka chlorofylu dochádza k lepšiemu prenosu kyslíka, čo zvyšuje výkon a bráni infekčnému prostrediu.
TIP: Ak to v lete preženieš s opalovaním. Sprav si z jačmeňa kašu a spálenú kožu s ňou natri. Nehaj pôsobiť 1-2 hodiny. Krásne to kožu schladí a oveľa rýchlejšie zahojí. Okrem toho vyživíš kožu, takže zostane pekne opálená.
V prípade riadnej popáleniny (od vody, hrncov,..) na ranu nasyp jačmeň. Kedysi sa v nemocniciach chlorofyl na popáleniny používal úplne bežne. Síce bolo všetko zelené, ale pacienti sa hojili.
4. Zlepšuje náladu
Jačmeň obsahuje aminokyselinu tryptofán, z ktorej sa tvorí serotonín – hormón radosti a šťastia. Pokiaľ máme serotonínu málo, prichádza únava a depresia. Večer zase telo mení serotonín na melatonín a ty lepšie zaspávaš.
Ale to sa nestane v prekyslenom tele. Našťastie má jačmeň pH materského mlieka.